Waarom likt mijn hond aan ……

Iedereen die tijd doorbrengt met honden – of ze nu van jou zijn of van iemand anders – kent de likkende tong. Je steekt je hand uit om een ​​hond te aaien en hun tong, lijkt de begroeting te beantwoorden. Honden hebben instincten die dit gedrag verklaren, en we gaan je vertellen waarom je hond – en alle honden – ons zo graag likken. Hieronder het antwoord op de vraag waarom likt mijn hond aan …..?

Waarom likt mijn hond me zo vaak?
Honden likken dingen om verschillende redenen, maar er zijn er een paar in het bijzonder die verklaren waarom ze JOU likken. In het wild, waar honden in roedels rennen, likken ze hun leider om genegenheid en onderwerping te tonen. Als de leider thuiskomt na een dag jagen, likken onderdanige honden hem om aan te tonen dat ze hem hebben gemist. In de ogen van je hond ben jij de leider, dus hun instinct is om genegenheid te tonen door je te likken. Met andere woorden, je hond likt om je te vertellen dat ze je missen en van je houden.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je hond je handen likt als je je hand uitsteekt om ze te aaien? Het zout op onze huid smaakt goed voor honden. Maar onze handen geven ook feromonen en geuren af ​​die uw hond gebruikt om informatie te krijgen over uw humeur en waar u bent geweest.

Waarom likt mijn hond zijn poten?
Meestal likken honden hun poten om zichzelf te verzorgen. Maar ze likken ze ook als hun nagels of kussentjes beschadigd zijn. In de zomer kunnen honden de voetzolen verbranden, waardoor ze zichzelf gaan likken op manieren die je normaal niet ziet. Als het erg warm is, controleer dan regelmatig de poten van uw hond.

Andere redenen waarom uw hond zijn poten kan likken, zijn allergieën of voedselintoleranties, die een droge, jeukende huid of schimmelinfecties tussen hun kussentjes en nagels kunnen veroorzaken. Om deze symptomen te verlichten, likt uw hond de plekken waar hij zich ongemakkelijk voelt. Ze kunnen ook hun poten likken uit verveling of angst, of als een gewoonte om zichzelf te stimuleren. Parasieten kunnen ook ongemak veroorzaken. De poot van een hond is vochtig en warm, waardoor het een comfortabele plek is voor parasieten om zich te verzamelen en jeuk te veroorzaken.

Waarom likt mijn hond mijn voeten?
Als u kriebelige voeten heeft, vindt u het misschien ongemakkelijk als uw hond ze likt. Maar onthoud: honden worden gedreven door hun zintuigen en je voeten likken heeft drie doelen.

Ten eerste hebben je voeten feromonen, net als je handen. Dit betekent dat ze uw hond belangrijke informatie over u geven.

Ten tweede toont je hond je genegenheid en onderwerping, net zoals hun wilde voorouders deden.

Ten derde zijn je voeten zout, dus je hond vindt ze lekker. Bovendien krijgt uw hond door aan u te likken de aandacht die hij zoekt. Zelfs als je het gedrag ontmoedigt, begrijpt je hond het verschil niet tussen goede of slechte aandacht – het enige dat ze begrijpen is dat je met ze omgaat. Om die reden kan het likken van je een aangeleerd gedrag zijn.

Waarom likt mijn hond mijn gezicht?


In de loop van de tijd hebben honden geleerd hoe ze hun emotionele en fysieke behoeften kunnen communiceren. Denk er even over na. Wanneer je hond je gezicht likt en duidelijk je aandacht wil, reageer je met knuffels, kusjes, knuffels of een gesprek. Uw hond lokt een emotionele, geruststellende ontmoeting uit die aan zijn behoeften voldoet wanneer u hem beantwoordt.

Wilde honden likken de gezichten en ogen van hun leiders om hun onderwerping te tonen. Ze zullen ook de ogen en neus van de roedelleider likken om zichzelf uit de problemen te krijgen. Uw hond kan hetzelfde proberen als u van streek of in een slecht humeur lijkt.

Waarom likt mijn hond zijn lippen?


Uw hond kan zijn lippen likken als hij eten of een traktatie verwacht. Maar er is nog een andere reden voor dit merkwaardige gedrag.

Wanneer honden een bedreiging voelen van een persoon of een ander dier, likken ze hun lippen. Het wordt beschouwd als een verzoeningsgebaar, wat aangeeft dat ze niet op zoek zijn naar ruzie. Naast het liplikken, zie je je hond zijn blik afwenden, geeuwen, krabben of aan de grond snuffelen.

Je kunt dit gedrag ook zien als ze in de war zijn, bijvoorbeeld tijdens een trainingssessie wanneer ze niet zeker weten wat je vraagt. Als je ziet dat je hond je lippen likt, ga dan een paar stappen achteruit in de trainingsreeks om hem het vertrouwen te geven om weer vooruit te gaan.

Medische redenen voor liplikken zijn onder meer uitdroging, misselijkheid, gebitsproblemen of mondpijn. Dit zijn allemaal redenen om naar uw dierenarts te gaan.

Waarom likt mijn hond de lucht?


Honden likken de lucht als ze iets ruiken waar ze nieuwsgierig naar zijn. Dit wordt de Flehmen-reactie genoemd en het leidt geuren naar het vomeronasale orgaan (het orgaan van Jacobson) in hun mond. Het orgaan van Jacobson stuurt informatie naar hun hersenen om hen te helpen de geuren te identificeren of te verwerken.

Sommige honden likken de lucht vanwege angst en stress. Als uw hond bang is voor onweer, ziet u hem misschien aan de lucht likken als reactie op harde geluiden. Ze kunnen ook de lucht likken als ze een gastro-intestinale aandoening hebben, of zelfs een neurologische aandoening (die ook epileptische aanvallen kan veroorzaken). Let op wanneer uw hond dit gedrag vertoont om de mogelijkheden te beperken.

Waarom likt mijn hond de vloer?


Er zijn een paar redenen waarom uw hond de vloer zou kunnen likken. Een mogelijkheid is dat uw hond een “stofzuiger” is, die kruimels en smakelijke dingen van de vloer opruimt.

R. Als dat niet erg aannemelijk lijkt, kan uw hond angstig of verveeld zijn. Rigoureuze oefeningen – of een goede trainingssessie om hun hersenen te stimuleren – kunnen het probleem oplossen. Als dit niet het geval is, kunnen bepaalde medische problemen dit gedrag veroorzaken.

Vaak likken honden met gastro-intestinale klachten of pijn in hun maag of darmen de vloer of de muren. Ze kunnen dit ook doen als ze voedingsstoffen missen in hun voeding, waardoor ze op zoek gaan naar de benodigde voedingsstoffen in minder geschikte bronnen dan voedsel. Oudere honden kunnen bij het begin van dementie ook vaker de vloer likken. Ze zullen repetitief gedrag oppikken om hun eigen angst te verzachten. Uw dierenarts moet medische problemen uitsluiten als lichaamsbeweging geen einde maakt aan hun gewoonte om op de grond te likken.

Waarom likt mijn hond de bank?


Vaak likken verveelde of angstige honden de bank of andere meubels. Door repetitief gedrag komen endorfines vrij in de hersenen van uw hond, waardoor ze kalmeren.

Omdat de tong een zintuiglijk hulpmiddel is, zullen honden met dementie zichzelf likken om zichzelf te kalmeren, waardoor ze zich bevrijden van gevoelens van verwarring of verveling. Door ervoor te zorgen dat uw hond kan wandelen, socializen en met speelgoed kan spelen, kunt u dit gedrag in bedwang houden voordat het obsessief wordt.

Waarom likt mijn hond alles?


Sommige honden likken graag alles en laten een plakkerige nattigheid achter op de oppervlakken van uw huis. Het is niet leuk om in een stoel of bank te gaan zitten om ze nat te maken van hondenkwijl. Maar er zijn manieren om erachter te komen waarom uw hond alles likt wat in zicht is – en manieren om hem aan te moedigen te stoppen.

Soms likt je hond je instinctief om liefde en genegenheid te tonen. Het kan ook hun manier zijn om je respect te tonen, of dat ze je hebben gemist toen je weg was. Wat er ook gebeurt, ze verzamelen informatie over waar je bent geweest – en met wie.

Andere honden, die zich vervelen of angstig zijn, kunnen u likken om die endorfine-afgifte te krijgen die wordt veroorzaakt door repetitief gedrag.

Ten slotte likken sommige honden alles om een ​​medisch probleem te signaleren, of pijn die moet worden aangepakt. Het maakt niet uit waarom uw hond dingen likt, u moet letten op de oorzaak van dit gedrag. Dat is de eerste stap om uw hond te helpen passender gedrag te leren.

Als u het gevoel heeft dat uw hond obsessief likt en geen enkele hoeveelheid lichaamsbeweging of verrijking van de omgeving het probleem oplost, is het misschien tijd om uw dierenarts of een gedragstherapeut voor dieren te raadplegen voor hulp bij het beteugelen van hun gedrag.

Soorten hondenlikjes


Hier zijn de meest voorkomende soorten likken en wat ze voor uw hond kunnen betekenen:

De lange, natte slordige lik: Dit is een liefdevolle lik die genegenheid en respect toont.
Kwispelende, kronkelige lichaamslikken: dit is neoteny, een puppyachtig gedrag dat betekent dat uw hond opgewonden is. Het gebeurt meestal als je thuiskomt. In het wild vertonen wolven dit gedrag niet na de puppytijd. Bij gedomesticeerde honden zien we neoteny tot ver in de volwassenheid. Het is aangeleerd gedrag omdat we positief op ze reageren als ze ons enthousiast begroeten.
Kleine likjes, dicht bij uw mond of handen: deze likjes helpen uw hond informatie te verzamelen over waar u bent geweest en wat u voelt.
Hectische, onophoudelijke likjes: deze likjes betekenen meestal angst. Maar ze kunnen ook betekenen dat uw hond iets van u nodig heeft. Ze willen misschien eten, moeten naar buiten om zichzelf te ontlasten, of voelen dat er iets mis is en hebben hulp nodig. (Herinner je je Lassie nog?)
Gevolgtrekking
Ongeacht de reden waarom uw hond u, het meubilair of iets anders likt, het is meestal geen probleem. Vaak is het gemakkelijk te verhelpen door te oefenen en hun omgeving te verrijken. Maar als het gedrag aanhoudt, moet u een dierenartsbezoek plannen om medische problemen of cognitieve problemen uit te sluiten.

Het korte antwoord op “Waarom likt mijn hond …” is dat honden ons om vele redenen likken, waarvan de meeste gemakkelijk opnieuw te trainen zijn. En het is waarschijnlijk dat het likken van uw hond een aangeleerd gedrag is dat u hem met uw reacties hebt aangeleerd. Dus, in plaats van ineen te krimpen als je hond je likt en hun kwijlende nattigheid op je hand achterlaat, houd dan van ze, want dat is waarschijnlijk waar ze om vragen.

Plaats een reactie