Waarom is de neus van mijn hond droog?

De meeste hondenbezitters zouden je waarschijnlijk vertellen dat een koude, natte neus op hun hond een signaal is voor een gezonde pup. Evenzo geloven velen dat een hond ziek is als zijn neus droog is – maar is dit waar?

Voordat we op dat debat ingaan, moeten we eerst begrijpen waarom honden natte neuzen hebben. Het antwoord is simpel: natte neuzen werken beter. Honden zijn afhankelijk van hun sterk ontwikkelde reukzin om hun wereld te interpreteren, en geurdeeltjes blijven beter plakken op vochtige oppervlakken. Die natte neus koelt je hond ook af op warme dagen, vergelijkbaar met hoe hijgen zijn lichaamstemperatuur regelt.

De bekleding van de neus van uw hond bevat speciale slijmproducerende klieren die zijn neusgangen vochtig houden, samen met het produceren van een heldere, waterige vloeistof die hem helpt koel te houden. Honden likken ook regelmatig hun neus om ze schoon te houden. Al dat snuiven kan ertoe leiden dat vuil en stuifmeel zich rond de neusgaten van uw hond verzamelen, en likken heeft twee doelen: niet alleen houdt het de neus van uw hond nat, maar puppy’s kunnen ook geur interpreteren door middel van smaak, dankzij een zeer gespecialiseerd reukorgaan genaamd de Jacobson’s orgaan.

Dus, wat betekent het als de neus van een hond droog is?


Hoe handig het ook zou zijn om een ​​gemakkelijke manier te hebben om ziekte bij honden te meten, er zijn verschillende volkomen normale redenen waarom de neus van een hond warm of droog kan zijn, en het is vermeldenswaard dat zieke honden ook natte neuzen kunnen hebben.

Laten we eens kijken naar enkele mogelijke verklaringen waarom de neus van uw hond droog kan zijn:

Je hond was aan het dutten. Slapende honden likken hun neus meestal niet, dus ze kunnen wakker worden met warme neuzen.
Uitdroging door inspanning. Inspannende inspanning is uitdrogend, wat kan leiden tot een droge neus.
Blootstelling aan de elementen. Blootstelling aan heet zonlicht, wind of kou kan de neus van uw hond uitdrogen en kan in sommige gevallen leiden tot gesprongen of verbrande snuiten. Liggen naast een warmtebron, zoals een vuur of een warmteafvoer, kan ook een droge huid op de neus van uw hond veroorzaken.
Leeftijd. Sommige honden krijgen met het ouder worden droge neuzen.
Een hete, droge neus betekent niet altijd problemen, maar het kan zeker een teken zijn van koorts, uitdroging of zelfs aandoeningen zoals droge ogen. Als de droge neus van uw hond gepaard gaat met andere symptomen, zoals lethargie, braken of diarree, of veranderingen in activiteit of eetlust, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Kijken en aanraken van het tandvlees van uw hond en het noteren van hun kleur kan nauwkeurigere informatie opleveren dan zijn neus. Als het tandvlees vochtig is, is dat een teken van goede hydratatie. Als ze erg droog of plakkerig zijn, kan dit een teken van uitdroging zijn. Als het tandvlees mooi roze is, zoals dat van een persoon, is dat een goed teken. Bleek tandvlees kan een aanwijzing zijn voor bloedarmoede of een lage bloeddruk. Als uw hond helder roodpaars of bleekblauwachtig tandvlees heeft, moet hij onmiddellijk door een dierenarts worden onderzocht.

Veelvoorkomende redenen waarom de neus van uw hond droog is


De neus van uw hond is droog terwijl hij slaapt. Dit gebeurt simpelweg omdat uw hond zijn neus niet likt terwijl hij slaapt. Zijn neus zou binnen 10 minuten na het wakker worden weer nat moeten zijn.

De winter is zwaar voor de neus van een hond. Word je tijdens de wintermaanden wel eens wakker met een droge, jeukende keel? Dat komt waarschijnlijk door de stroom warme lucht uit verwarmingsroosters. Warme luchtstroom kan hetzelfde effect hebben op de neus van een hond. Heeft uw pup naast een ventilatieopening geslapen om warm te blijven? Die warme lucht kan zijn neus uitdrogen en alles zou weer normaal moeten worden zodra hij zich van de warmtebron verwijdert.

Naast de binnenverwarming zorgen de koude lucht en de wind van de winter ook voor een droge neus. Bedenk hoe droog en gebarsten je lippen worden als je in de winter buiten bent. Dat is vergelijkbaar met wat er met de neus van een hond gebeurt.

Oudere honden kunnen drogere neuzen hebben. Als je dit merkt naarmate je hond ouder wordt, kan een beetje neusbalsem zijn neus vochtig houden.

Sommige rassen zijn gevoelig voor een droge neus. Honden met een korte snuit, zoals Mopsen en Bulldogs, hebben vaak moeite met het likken van hun neus. Mogelijk moet u een vochtinbrengende crème aanbrengen om het vochtig te houden. Andere rassen, bijvoorbeeld Lhasa Apso’s, zijn vatbaar voor verstopte traanbuisjes, waardoor de neus ook kan uitdrogen.

Aandoeningen of ziekten die de droge neus van een hond kunnen veroorzaken


Allergieën kunnen een droge neus veroorzaken. Honden kunnen net als mensen allergieën hebben en een van de symptomen is een droge neus. Praat met uw dierenarts over het bepalen van de oorzaak van de allergie en het verkrijgen van een allergiemedicijn op recept om de droge neus van uw hond te verlichten.

Een droge neus kan een teken zijn van zonnebrand. Sommige rassen, vooral die met dunne vachten of roze of bleke neus en oogleden, zijn bijzonder vatbaar voor zonnebrand. Maar zelfs dikharige rassen zijn niet immuun. Dit komt vooral voor in de zomermaanden. Gebruik een zonnebrandcrème om uw huisdier te beschermen.

Uitdroging veroorzaakt een droge neus. Dit kan het gevolg zijn van zware inspanning, vooral bij warm zomerweer. Zorg ervoor dat uw hond toegang heeft tot voldoende koel, zoet water. Blijf alert op andere tekenen van uitdroging; het kan zijn dat u uw dierenarts moet raadplegen.

Een droge neus is soms een teken van een auto-immuunziekte. Hoewel dit niet het eerste is waar je aan denkt.

wanneer de neus van uw hond droog is, kan discoïde lupus erythematosus of pemphigus – beide auto-immuunziekten – ervoor zorgen dat de neus van een hond uitdroogt, korst en barst.

Meestal is een droge neus gewoon een droge neus. Als het chronisch is en uw dierenarts geen tekenen van allergieën of ziekte ziet, moet u mogelijk een voorgeschreven lotion of balsem gebruiken om zijn neus vochtig te houden. Omdat honden zo vaak hun neus likken, moet alles wat je gebruikt veilig zijn om te eten. De neus is de belangrijkste zintuiglijke informatiebron van een hond en u wilt hem in topconditie houden.

Plaats een reactie