Waarom blijft mijn kat naar me staren?

Ben je ooit een kamer binnengelopen om je kat naar je te zien staren, of heb je gezien dat ze naar je keken terwijl je aan het eten was? Uw kat daagt u niet uit voor een staarwedstrijd, maar waarom staart uw kat naar u?

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​kat naar je kan staren, zoals proberen met je te communiceren, uit nieuwsgierigheid, het uiten van emoties of wachten op een signaal. Meestal maakt de blik van een kat deel uit van de verwerking van prikkels om hen heen, omdat ze constant ruiken en zien en dienovereenkomstig reageren.

Nieuwsgierigheid
Nieuwsgierige kat staren
Katten zijn van nature nieuwsgierig, dus ze zullen vaak naar iemand staren, simpelweg omdat ze geïnteresseerd zijn in wat die persoon aan het doen is.

Katten zijn van nature nieuwsgierig en omdat ze prooi- en roofdieren zijn, willen ze altijd weten wat er in de buurt gebeurt. Het kan gewoon zijn dat ze je observeren, misschien ben je net begonnen te bewegen na het zitten en verleggen ze hun focus naar jou vanwege de beweging in huis.

Wachten op een signaal of ergens om vragen
Kat staart vol verwachting
Vaak zullen katten je aanstaren omdat ze denken dat dit je zal aanmoedigen om iets te doen of te geven.

Een cue is een signaal dat een gedrag triggert. Katten leren altijd, en we leren ze zelfs als we het ons niet realiseren. Als je bijvoorbeeld de blikopener eruit haalt als je voor het eerst wakker wordt, komt je kat aanrennen in afwachting van eten. De kat heeft in de loop van de tijd een positieve associatie gevormd met de blikopener en het heerlijke ontbijt, de blikopener wordt een teken om naar je te komen staren.

Een ander veelvoorkomend voorbeeld is dat uw kat in het verleden misschien naar u heeft gestaard en wanneer ze naar u staren, heeft u dat opgevat alsof ze vragen om te spelen, geaaid te worden of gevoed te worden. Ze hebben geleerd dat oogcontact (staren) met jou resulteert in iets dat ze leuk vinden en zullen het blijven doen om hetzelfde resultaat te krijgen (spel, aaien, eten).

Hoe meer je dit gedrag in de loop van de tijd beloont, hoe groter de kans dat de kat naar je staart om wat ze willen.

Met u communiceren en emoties uiten
Kat ziet er moe uit
Katten zullen je soms aanstaren om hun gevoelens te uiten.

De meeste kattenverzorgers zouden het geweldig vinden als hun katten met hen konden praten en dat doen ze, maar meestal met behulp van non-verbale communicatie. Staren is een van de vele vormen van non-verbale communicatie die ze gebruiken, samen met gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding, oren, snorhaarpositie en meer!

Lees ook: Wat kan de staart van uw kat u vertellen?

Het belangrijkste om te onthouden is om naar het hele lichaam van de kat te kijken – niet alleen de ogen – en nota te nemen van de huidige context/situatie waarin de lichaamstaal voorkomt. Ze gebruiken hun lichaam om je te laten zien wanneer ze zich kalm en ontspannen voelen, en wanneer ze zich gestrest en angstig voelen.

Ontspannen en kalm
Ontspannen kat
Een ontspannen kat heeft een zachte, open lichaamstaal met een natuurlijke ademhaling en een zacht gezicht.

Een kat die ontspannen is, zal losse lichaamsbewegingen hebben en zijn ademhaling zal langzaam en stabiel zijn. Ze kunnen hun voeten voor zich vouwen of ver voor zich uitstrekken.

De oren en snorharen van een ontspannen kat staan ​​in hun neutrale positie, of misschien iets naar voren. De pupillen zullen dunne spleten zijn en de ogen zouden amandelvormig zijn. Ze kunnen een halfopen of zachte scheelheid hebben, een licht gesloten oog of langzaam knipperend, samen met een zacht, ontspannen lichaam.

Een langzame knippering geeft aan dat uw kat zich veilig en gelukkig voelt en vaak wordt gebruikt om genegenheid voor mensen en andere katten uit te drukken.

Angstig of gestrest
Angstige kat
In tegenstelling tot een ontspannen kat zal een kat die angstig staart, een rigide uiterlijk hebben, met zeer grote ogen en over het algemeen gespannen lichaamstaal.

Een kat die angstig en/of gestrest is, zal hoogstwaarschijnlijk op zijn plaats bevriezen of rennen en zich verstoppen. Hun lichaam zal gespannen zijn en ledematen en staart zijn dicht bij het lichaam, in tegenstelling tot ontspannen lichaamstaal wanneer ledematen en staart weg zijn van het lichaam.

Ze kunnen hun benen onder zich houden in een gehurkte positie. Hun oren kunnen opzij zijn of samen met hun staart naar achteren zijn weggestopt. Hun pupillen zullen verwijd zijn en lijken groot en rond. Ze kunnen staren met direct oogcontact, meestal in de richting van wat hen bang maakt.

Wanneer uw kat deze lichaamstaal vertoont, zijn ze gestrest en mogelijk bang en kunnen hierdoor agressief gedrag vertonen. Het is het beste om uw kat niet op te pakken of aan te raken wanneer ze deze lichaamstaal vertoont en in plaats daarvan datgene waar ze bang voor zijn van hen af ​​te halen (inclusief mensen) en wat heerlijke lekkernijen naar ze te gooien of de traktaties te gebruiken om ze naar een meer te lokken. comfortabele plek.

De beste manier om het staren van uw kat te interpreteren, is na te gaan welke stimuli in de buurt (inclusief dingen die mensen mogelijk niet kunnen horen of zien) een bron van aandacht van uw kat kunnen zijn, en om de lichaamstaal van uw kat te beoordelen om andere aanwijzingen te ontdekken wat ze proberen te communiceren.

Veel Gestelde Vragen
Waarom staart mijn kat me griezelig aan?
Katten knipperen zelden normaal, dus hun blik kan er ongewoon intens uitzien. Een nerveuze of vastberaden kat zal niet bewegen terwijl

kijken naar een object, en deze stijve, alerte lichaamstaal in combinatie met een gebrek aan knipperen kan er griezelig uitzien.

Moet ik naar mijn kat staren?
Over het algemeen niet. U kunt met een zachte blik naar uw kat terugkijken, maar rechtstreeks in de ogen van uw kat staren kan als agressief worden ervaren en kan uw kat ongemakkelijk maken.

Waarom zou je nooit in kattenogen moeten kijken?
Het is niet waar dat je nooit in de ogen van een kat mag kijken, maar rechtstreeks in de ogen van je kat staren kan agressief overkomen op je kat. Zacht of indirect naar uw kat staren kan echter duiden op comfort en vertrouwen.

Waarom kijken katten naar je?
Katten kunnen om verschillende redenen naar je kijken. Katten zijn over het algemeen erg voorzichtig en zich bewust van mogelijke bedreigingen, dus een oplettende kat kan zijn ogen op iets gericht houden om te voorkomen dat hij verrast wordt door plotselinge bewegingen. Je kat kan ook uit nieuwsgierigheid naar je kijken. Besteed aandacht aan de lichaamstaal van uw kat om te bepalen of ze zich comfortabel of nerveus voelt.

Waarom blijft mijn kat naar me staren?
Er zijn verschillende redenen waarom een ​​kat naar je kan staren, zoals proberen met je te communiceren, uit nieuwsgierigheid, het uiten van emoties of wachten op een signaal.

Plaats een reactie