Netheid staat naast kattenkwaad, maar dit instinct is eigenlijk geworteld in overleven – niet in sanitaire voorzieningen.
Gezien hoe fatsoenlijk en waardig huiskatten zijn, lijkt het bijna onbeleefd om hun badkamergewoonten achter hun harige rug te bespreken. Ze zijn zelfs zo perfect gepolijst dat je de manier waarop katten hun poep begraven zou kunnen interpreteren als een verder bewijs van kieskeurig kattendecorum
Maar in werkelijkheid is de reden van katten hoogstwaarschijnlijk geworteld in zichzelf in leven houden in plaats van de schijn op te houden – in overleving, niet in sanitaire voorzieningen.
De reden waarom katten hun kak begraven
Je kat slaapt misschien op je schoot en eet uit je hand, maar ze is niet al haar wilde manieren kwijt. Tijgers en leeuwen en Bella de huiskat hebben verschillende gedragspatronen gemeen, waaronder het begraven van hun poep.
Katten hebben het instinctieve gedrag om weg te gaan uit hun belangrijkste leefgebied en vervolgens hun afval te begraven, zodat ze roofdieren niet waarschuwen voor hun aanwezigheid.
Het begraven van poep is volkomen logisch voor katten die buiten leven, maar hoe zit het met uw binnenkat? Welk roofdier vormt een onmiddellijke bedreiging (behalve misschien de stofzuiger? Het is instinct.
Wat betekent het als je binnenkat zijn poep niet begraaft?
Hoewel het begraven van afval een instinctief gedrag is, moet je niet verwachten dat je de gewoonte bij elke kat ziet. De reden waarom kan zo simpel zijn als nature vs. nurture. Als de moeder van je kat haar het gedrag als kitten niet heeft geleerd, is het misschien niet zo’n sterke behoefte, vooral niet in het binnen leven.
Er zijn echter andere verklaringen waarom uw kat haar poep misschien niet begraaft (en misschien zelfs de kattenbak helemaal vermijdt).
- De kattenbak is te vuil.
Katten houden van een schone kattenbak, zegt Johnson-Bennett, dus zorg ervoor dat je de bak van je kat minstens één keer per dag schoonmaakt. “Sommige katten kunnen hun poep recht voor de kattenbak deponeren als het geen aantrekkelijke opstelling is, maar ze proberen er zo dicht mogelijk bij te komen”, legt ze uit. - De kattenbak is te klein.
de kattenbak moet minstens 1,5 keer de lengte van uw kat moet zijn om comfortabel te kunnen passen. - Je kat geeft de voorkeur aan een ander soort strooiselsubstraat.
uw kat vindt een bepaalde strooiseltextuur misschien ongemakkelijk vindt op haar poten. De geur van het spul kan ook onaangenaam zijn voor de gevoelige neus van uw kat. De meeste katten geven de voorkeur aan een ongeparfumeerd, klonterig strooiselsubstraat. - Er zijn niet genoeg kattenbakken.
De vuistregel is deze: zorg voor één kattenbak meer dan het aantal katten in huis. Dus als je één kat hebt, moet je twee kattenbakken hebben. Als je twee katten hebt, heb je drie kattenbakken nodig, enzovoort. - Je kat voelt zich niet op zijn gemak met de locatie van de kattenbak.
Katten die zich onveilig voelen in de kattenbak, nemen misschien niet de tijd om hun afval te begraven , omdat ze hun kwetsbaarheid willen beperken. Kattenbakken die in de buurt van ramen en glazen deuren of in lawaaierige, open ruimtes worden geplaatst, kunnen problematisch zijn. Zelfs te kleine ruimtes kunnen ongemak veroorzaken, omdat katten graag het gevoel hebben dat ze gemakkelijk kunnen ontsnappen als er gevaar dreigt. Privé, weinig verkeer, plekken waar uw kat al graag rondhangt, zijn betere plekken. - Er is een conflict met meerdere katten.
in huizen met meerdere katten: een van de katten kan voorkomen dat een ander toegang krijgt tot de kattenbak. - Je kat is gestrest.
Verandering is niet alleen stressvol voor u, het kan ook uw kat van streek maken. Dus als je onlangs bent verhuisd, een nieuwe baan bent begonnen, een ander huisdier hebt geadopteerd of een pasgeboren baby mee naar huis hebt genomen, kan je kat van haar normale routines worden afgeworpen. - Je kat heeft pijn.
In sommige gevallen zijn abnormale toiletgewoonten een teken van een medisch probleem. Een kat die aan artritis lijdt, kan bijvoorbeeld te veel pijn hebben om in de kattenbak te klimmen, en een kat met een pootverwonding kan stoppen met het begraven van haar poep.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat haar poep begraaft en de kattenbak consequent gebruikt?
Als uw kat haar poep niet begraaft, is de eerste stap om uw dierenarts te bezoeken, zodat u medische oorzaken kunt uitsluiten, vooral als ze buiten de kattenbak poept. Als je eenmaal hebt vastgesteld dat haar gezondheid niet de boosdoener is, kun je beginnen met het aanpakken van de mogelijke problemen die hierboven zijn opgesomd met als doel je kat de best mogelijke kattenbakervaring te geven.