Voedselallergie bij honden en katten

Vertoont uw harige vriend enkele zorgwekkende symptomen na het eten? De timing is misschien niet toevallig.

Uw kat of hond kan tekenen vertonen van een voedselallergie. Net als mensen kunnen katten en honden huidproblemen, gastro-intestinale problemen en meer krijgen als ze de verkeerde ingrediënten consumeren. Door dit plotselinge begin van symptomen kunnen eigenaren van gezelschapsdieren zich verward en ontmoedigd voelen bij het zoeken naar een oorzaak.

De waarheid is dat voedselallergieën voor honden en katten bestaan, en eigenlijk heel gewoon zijn. Laten we het hebben over typische beledigende voedingsmiddelen, klinische tekenen en symptomen, en hoe u de voedselallergieën van uw kat of hond kunt behandelen, zodat ze zich weer als hun furbuleuze zelf kunnen voelen.

Veel voorkomende voedselallergenen bij honden en katten


Rundvlees
De eerste op onze lijst met voedselallergieën voor katten en honden is rundvlees. Het is niet alleen het meest voorkomende eiwit dat wordt aangetroffen in hondenvoer, maar het is verreweg het meest gemelde allergeen voor huisdiervoeding bij zowel honden als katten. Uit een onderzoek van BMC Veterinary Research blijkt dat maar liefst 34% van de honden en 18% van de katten met voedselallergieën allergisch zijn voor rundvlees, waardoor het een van de meest voorkomende allergenen is.

Kip
Net als rundvlees is kip een veelvoorkomend voedselallergeen dat u vaak bovenaan het ingrediëntenlabel van voedsel voor huisdieren ziet. Van de honden met voedselallergieën is 15% allergisch voor kip. Kippenallergieën treffen ook ongeveer 5% van de katten.

lam
De derde meest voorkomende eiwitbron in diervoeding is lam. Hoewel het een kleiner percentage allergische honden omvat, is gemeld dat 5% van de honden te maken heeft met een lamsallergie.

Zuivel (inclusief kaas, melk en yoghurt)
Net als mensen kunnen honden en katten het moeilijk hebben om zuivelproducten te verteren. Hoewel zuivel niet zo’n grote boosdoener is als eiwitten, is het een van de meest algemeen erkende voedselallergenen bij zowel honden als katten. Let op ingrediënten zoals biest, melk, wei, kaas en yoghurt op het voedingsetiket.

Tip: Honden en katten kunnen ook last hebben van lactose-intolerantie, wat leidt tot gastro-intestinale symptomen zoals gas, diarree en braken. Aangezien de symptomen van lactose-intolerantie en zuivelallergieën erg op elkaar lijken, raden we aan om met uw dierenarts te praten om te bepalen of uw huisdier worstelt met voedselovergevoeligheid of een volledige allergie.

soja
Hoewel minder vaak gemeld, kunnen soja-allergieën worden gevonden bij zowel honden als katten. Soja verschijnt vaak op voedingsetiketten voor dierenvoeding als sojameel, sojameel of kiemmeel.

Zeevruchten
Vis is een minder vaak voorkomend allergeen, maar het is nog steeds iets waar huisdieren allergisch voor kunnen zijn. Let op ingrediënten zoals zalm, makreel, witvis, haring, bot en snoekbaars op het voedingsetiket.

Tarwe en Graan
Huisdieren zijn doorgaans niet allergisch voor koolhydraten, dus graanallergieën komen veel minder vaak voor dan eiwitallergieën. Maar honden en katten kunnen nog steeds allergisch zijn voor veelvoorkomende ingrediënten voor diervoeding, zoals maïs, tarwe en aardappelen. U kunt speciaal graanvrij hondenvoer kopen om dit allergeen gemakkelijk te vermijden.

Andere ingrediënten
Hoewel populaire voedselingrediënten zoals rundvlees en kip de meest voorkomende boosdoeners zijn van veel honden- en kattenallergieën, zijn soms andere ingrediënten de schuldige. Sommige honden en katten zijn allergisch voor gerst of meer ongewone kleine dieren zoals konijnen. Een paar andere allergenen om in gedachten te houden kunnen chocolade, tomaten en bruine bonen zijn.

Kunnen honden en katten meerdere voedselallergieën hebben?


Ja, honden en katten kunnen meer dan één voedselallergie ontwikkelen. Ze kunnen echter tegelijkertijd ook een ander soort allergie ervaren, zoals een seizoensallergie, vlooienallergie of een omgevingsallergie. Honden en katten kunnen allergisch zijn voor andere zaken, zoals:

Gras
parasieten
Vlooien
Contactallergenen (zoals wasmiddel)
Parfum
Als u niet zeker weet of de oorzaak een voedings- of omgevingsoorzaak is, kan uw dierenarts u helpen erachter te komen wat voor soort allergie uw huisdier heeft.

Symptomen van voedselallergie bij honden en katten:


Als u een van de volgende symptomen van voedselallergie ziet, praat dan met uw dierenarts over veelvoorkomende oorzaken. Soms worden deze symptomen veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen en kan uw dierenarts u begeleiden naar de beste behandeling.

Overmatige jeuk
Hotspots (huidinfecties veroorzaakt door overmatig krabben)
Oor infecties
braken
Diarree
Frequente stoelgang
Haaruitval (veroorzaakt door veelvuldig krabben)
Jeukende huiduitslag
Rode ogen (met en zonder afscheiding)
niezen
Jeukende poten
In extreme gevallen kunnen honden en katten ernstige allergische reacties krijgen, zoals toevallen, anafylactische shock, netelroos of ademhalingsproblemen. Als uw huisdier deze symptomen vertoont, is er sprake van een noodgeval. Breng ze onmiddellijk naar uw dichtstbijzijnde dierenarts of dierenziekenhuis.

Vanaf welke leeftijd beginnen honden en katten tekenen van voedselallergie te vertonen?


De meeste honden en katten met voedselallergieën ontwikkelen symptomen tussen één en vier jaar. Nieuwe symptomen bij honden zijn echter later in het leven opgedoken, ergens tussen de zes maanden en 13 jaar oud, en bij katten van vier maanden tot 15 jaar oud. Als je het idee hebt dat je trouwe viervoeter symptomen vertoont, laat zijn leeftijd je dan niet afschrikken.

Hondenrassen die vatbaar zijn voor voedselallergieën


Elke hond kan voedselallergieën ontwikkelen, maar sommige rassen zijn vatbaarder dan andere. Volgens de Merck Veterinary Manual hebben deze drie rassen meer kans op een voedselallergie:

Labrador Retrievers
West Highland White Terriers
Cocker Spaniels
Kattenrassen die vatbaar zijn voor voedselallergieën
Twee afzonderlijke onderzoeken hebben aangetoond dat twee derde van de katten met voedselallergieën Siamees of een Siamees gemengd ras was. Voedselallergieën kunnen katten van elk ras overkomen, maar deze komen het meest voor.

kat

Hoe worden voedselallergieën gediagnosticeerd?


Als u denkt dat uw hond of kat mogelijk te maken heeft met een voedselallergie, maak dan een afspraak met uw dierenarts om u te helpen een diagnose te stellen. Hoewel u misschien graag de irriterende stof wilt lokaliseren, moet u geen voedselproeven of dieetproeven alleen proberen, omdat dit verdere schade aan uw huisdier kan toebrengen.

Uw dierenarts kan een eliminatiedieet uitvoeren om te bepalen wat het probleem veroorzaakt. Dit betekent dat honden of katten tussen de zes en twaalf weken op een eiwitdieet moeten worden geplaatst. Een eliminatiedieet verwijdert alle mogelijke voedselallergenen voordat ze langzaam één voor één weer worden toegevoegd. Dit betekent ook dat honden en katten tijdens de proef geen ander voedsel, lekkers, vitamines of supplementen kunnen eten. Dierenartsen zullen weten welk specifiek voedsel de allergie veroorzaakt wanneer uw harige vriend een reactie vertoont.

Dierenartsen kunnen er ook voor kiezen om een ​​bloedtest of een pleistertest uit te voeren (waarbij het vermoedelijke allergeen op de huid van een dier wordt geplakt) om te zien of er een reactie optreedt. Maar voorlopig zijn eliminatieproeven de meest gekozen methode voor diagnose.

Hoe worden voedselallergieën behandeld?


Helaas is er geen remedie voor voedselallergieën voor honden en katten. Zodra uw dierenarts echter de exacte oorzaak (oorzaken) van de voedselallergie van uw huisdier heeft vastgesteld, kunt u die ingrediënten vermijden. Hier zijn een paar tips om dit te doen:

Verander hun voedselbron: uw trouwe viervoeter moet hondenvoer en kattenvoer eten dat is gemaakt van eenvoudige, schone ingrediënten die vrij zijn van het allergeen.

Zorg ervoor dat uw huisdier het allergeen niet binnenkrijgt: Als u meerdere huisdieren heeft, helpt het om ze in verschillende kamers te voeren, zodat er geen kans is dat uw huisdier een hap krijgt van iets dat ze niet zouden moeten eten. Bovendien moet u de boodschap doorgeven aan uw familie, oppassers en internaten en kinderdagverblijven.

Door dierenartsen voorgeschreven medicatie kan nodig zijn: in sommige gevallen zullen dierenartsen antihistaminica, corticosteroïden of andere medicijnen voorschrijven voor extreme allergiesymptomen.

Houd een open dialoog met uw dierenarts: Onthoud dat u altijd met uw dierenarts kunt praten over eventuele zorgen die u heeft. U kunt uw dierenarts vragen naar de voedingsbehoeften van uw huisdier, allergiesymptomen en advies over wat u ze moet voeren.

Kortom: uw harige metgezel de medische zorg geven die ze nodig hebben, maakt deel uit van verantwoord ouderschap voor huisdieren, en dit geldt vooral als u vermoedt dat uw huisdier een voedselallergie heeft. Het is belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen om een ​​definitieve diagnose te stellen, zodat u hun kwaliteit van leven kunt verbeteren.

Plaats een reactie